Topcollege Startup Branding

Geslaagd BExP-topcollege over Startup Branding

Topcollege Startup Branding | Deelnemers

“Ik ben zeer geïnspireerd huiswaarts gegaan”. “Mooie verhalen en goede voorbeelden van wat een merkidentiteit voor je organisatie kan doen”. “Jochem Wijnands was een openbaring, wat een goed verhaal!”

Het is slechts een kleine greep uit de positieve reacties van de ruim zestig aanwezige merk- en marketingexecutives naar aanleiding van het eerste BExP-topcollege op 26 september. Tijdens de bijeenkomst in Kasteel Groeneveld in Baarn, die in het teken stond van Startup Branding, werd uitgebreid stilgestaan bij de vraag waarom branding juist voor startende ondernemingen het verschil maakt en wat we kunnen leren van praktijkcases op dit gebied.

De Renaissance van het mensgedreven merk

Topcollege Startup Branding | Roland van KralingenNa een korte introductie door prof. dr. Laurens Sloot over de beweegredenen om het BExP op te richten, werd het topcollege inhoudelijk afgetrapt door Roland van Kralingen. In zijn ‘State-of-the-Union in Branding’ schetste hij het snel veranderende Umfeld en de uitdagingen die daaruit volgen voor de wereld van marketing en merken. Wat niet verandert, is dat mensen volgens Van Kralingen op zoek blijven naar imaginaire orden. Een behoefte waar sterke merken, als boeiende mythes, ook morgen en overmorgen in zullen voorzien. Het merkconcept staat volgens hem wel aan de vooravond van een metamorfose in de richting van het mensgedreven merk. Merken worden niet alleen ingezet om te concurreren en de consumptie te stimuleren, maar moeten ook een bijdrage leveren aan een menswaardiger bestaan.

Startup branding: een goed begin is het halve merk

Topcollege Startup Branding | Andy MosmansVervolgens was het de beurt aan Andy Mosmans die de aanwezige merk- en marketingexecutives meenam naar de wondere wereld van de startups. Deze zijn weliswaar hot, maar toch verdwijnt ruim 90% van al die vernieuwende bedrijven weer voortijdig van de markt. Om de overlevingskans te vergroten, kan branding volgens Mosmans een belangrijke rol vervullen door een jong bedrijf bekendheid en betekenis te geven. Aan de hand van talrijke aansprekende cases betoogde hij dat startup branding vooral draait om ‘becoming’. Een goed doordachte merkidentiteit fungeert daarbij als een strategisch stuur dat de business de juiste richting geeft. Of zoals Mosmans stelde: “If you don’t know where you’re going, you might end up somewhere else”.

Topcollege Startup Branding | DinerDat het eerste deel van het programma voldoende stof tot discussie opleverde bleek niet alleen gedurende de bijdragen van de sprekers, maar ook tijdens het diner buffet in het Grand Café van Kasteel Groeneveld. Onder het genot van diverse koude en warme gerechten wisselden de aanwezige merk- en marketing executives uitgebreid van gedachten.

 

 

 

Van PRSS naar TRVL: het jongensboek van Jochem Wijnands

Topcollege Startup Branding | Jochem WijnandsVervolgens was het aan de laatste spreker van het topcollege, Jochem Wijnands, om de deelnemers te inspireren met zijn lezing. Wijnands bereikte waar menig startup van droomt: hij verkocht zijn bedrijf PRSS aan Apple. Dit software platform voor het publiceren op mobiele apparaten zoals iPhone en iPad vormt momenteel nog steeds de basis voor Apple News. Tijdens het topcollege ging hij uitgebreid in op zijn tijd op het Apple hoofdkantoor, op de vraag of conventionele merkenwijsheden ook bij startups opgaan en wat meer traditionele bedrijven kunnen leren van startup branding. Uiteraard maakte hij de deelnemers ook deelgenoot hoe hij van zijn nieuwste startup TRVL, een peer-to-peer travel booking platform, een groot succes denkt te maken.

Rond 21.00 uur vertrokken de deelnemers huiswaarts. Een aantal van hen heeft zich inmiddels als BExP-lid aangemeld.

 

Korte videoimpressie